#
#
a
  >  Verzorging   >  Beste kam voor langharige honden ✔️ (70+ soorten)
hondenkam lang haar

Beste kam voor langharige honden ✔️ (70+ soorten)

Het onderhouden van de vacht van langharige honden kan een uitdaging zijn. Gebruikmaken van de beste hondenkam kan echter heel wat goedmaken. De beste kam voor langharige honden is eigenlijk een kam met wijde tanden. Daarnaast wordt ook het gebruik van een slicker of poetsborstel aangeraden. Wat nu precies de beste kam is wordt natuurlijk beïnvloed door het ras in kwestie.

Wat is een hondenkam?

De vacht van een hond vereist een bepaalde verzorging. Voor het realiseren van een optimale verzorging is het gebruik van een hondenkam noodzakelijk. Deze kammen zijn speciaal vervaardigd om bijvoorbeeld onzuiverheden uit de vacht te kunnen verwijderen. Daarnaast maken ze uiteraard ook het modelleren van de haren eenvoudiger mogelijk. Er zijn op de markt tal van verschillende soorten hondenkammen verkrijgbaar. Bij het aankopen van een hondenkam dient dan ook rekening te worden gehouden met verschillende factoren. Met name het ras speelt een belangrijke rol.

Gebruikmaken van een hondenkam realiseert niet alleen voordelen voor de vacht van je hond. Daarnaast kan het kammen ook een stimulering van de bloedsomloop in de hand werken. Dit is zomaar een extra voordeel waar je hond op kan rekenen. Hoe dan ook, voor het optimaal onderhouden van de vacht van je hond is een goede hondenkam altijd vereist.

Waarom een hondenkam kopen?

Een hondenkam kopen brengt verschillende voordelen met zich mee. Net zoals ons kapsel moet ook de vacht van een hond goed worden onderhouden. Een speciale hondenkam kan daar beslist bij helpen. De voordelen waar je bij het gebruik van een dergelijke kam op kan rekenen zijn:

  • Ze zorgt voor een lekker gladde vacht na een bad;
  • Vervelende klitten kunnen efficiënt worden verwijderd;
  • Regelmatig kammen kan het haarverlies beperken;
  • Dode haren kunnen tijdens de rui eenvoudig worden verwijderd;
  • Perfect hulpmiddel voor het verwijderen van vlooien, teken en andere parasieten;
  • Het kammen en borstelen kan de bloedsomloop van je hond stimuleren;

Een hondenkam kopen is eigenlijk cruciaal voor een optimale hygiëne bij je viervoeter. Dit geldt in het bijzonder voor honden met lang en / of gekruld haar. Een regelmatig onderhoud van de vacht is bij deze honden echt noodzakelijk. Alleen op deze manier straalt de vacht altijd op optimale wijze.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een hondenkam is altijd een factor om bij stil te staan. Het wordt altijd aangeraden om te kiezen voor stevige materialen. Bij voorkeur kies je ook voor een erkend merk.

Een hondenkam kopen kan op verschillende plaatsen. Koop je ze echter aan in een voordeel markt of supermarkt? Dan is de kans groot dat je geen enkele garantie zal hebben. Het is dan ook beter om te investeren in een kwalitatiever exemplaar.

Het aankopen van de beste hondenkam voor langharige honden doe je niet voor even. Koop je de juiste, meest kwalitatieve kam? Dan zal je daar heel wat jaren genot van ondervinden.

Hoe vaak moet je een hondenkam gebruiken?

Voor kortharige hondenrassen geldt dat wekelijks kammen wordt aanbevolen. Bij langharige honden kan dit frequenter zijn. Dit vooral met als doel om de gevreesde klitten te voorkomen. Het verwijderen van deze klitten kan immers zomaar geen pretje zijn. Voorkomen is op dit vlak dan ook beter dan genezen. Voor bepaalde honden geldt dat ze bij voorkeur dagelijks worden geborsteld.

Dit geldt in het bijzonder voor honden met een wollige of een zijdezachte vacht. Wacht je te lang met borstelen en gaat de ondervacht klitten? Dan zou dat kunnen leiden tot vervelende huidirritaties.

De voordelen van het kammen van mijn hond?

Het kammen van je hond brengt verschillende voordelen met zich mee. Je hond zal je hier zeker dankbaar voor zijn. De belangrijkste voordelen waar je op kan rekenen zijn de volgende:

  • Onzuiverheden kunnen uit de vacht van de hond worden verwijderd;
  • Klitten en knopen in de vacht kunnen worden voorkomen;
  • Het helpt structureel om de bloedsomloop van je hond te verbeteren;
  • Föhnen van de vacht gaat makkelijker;

Het verbeteren van de bloedsomloop is geen overbodige luxe. De bloedsomloop is immers één van de belangrijkste functies van het lichaam. Ze is dan ook verantwoordelijk voor de aanlevering van zuurstof. Dit niet alleen naar de hersenen, maar ook naar de andere organen. Bovendien verbetert het de conditie van de huid van je hond.

Verschillende soorten hondenkammen

Er bestaan op de markt verschillende soorten hondenkammen voor langharige honden. Het soort kam waar je gebruik van gaat maken is afhankelijk van het hondenras. Het gebruik van de juiste hondenkam is belangrijk. Alleen op die manier kan je immers het beste eindresultaat bereiken.

Poedelkam

De poedelkam is een kam die wordt gebruikt om krulvachten te kammen. Dit maakt ze in het bijzonder geschikt voor poedels en de bichon frisée. Ook keeshondjes worden er echter mee verzorgd. Bij deze kleine rakkers wordt de kam gebruikt voor het modeleren van de haren. Er bestaan van deze kam ook exemplaren met extra lange tanden. Deze hebben veelal een grove en fijne vertanding. Deze kammen lenen zich dan weer vooral voor de labradoodle.

Kam met tanden

Gebruikmaken van een kam met tanden doe je om te controleren of je hond uit de klit is. Ook losse onderwol kan met behulp van deze kam worden verwijderd. Deze onderwol blijft immers hangen in de tanden. Daardoor kan ze ook eenvoudig uit de vacht worden gehaald. De kam kan worden gebruikt bij ruwharige vachten. Bij het aankopen deze hondenkam moet rekening worden gehouden met de afstand van de pinnen.

Ooghoek kam

Een ooghoek kam is een extra fijne hondenkam voor ogen en gezicht. Met deze kam maak je de haren rond de ogen efficiënt schoon. Ook het vuil uit de ooghoeken kan ermee worden verwijderd. Het kammen moet in dit geval altijd gebeuren in de richting van de haargroei. Is er sprake van vuil op andere gevoelige plaatsen bij je hond? Dan zou je ook daarvoor mogelijks dit type hondenkam kunnen gebruiken.

Furminator

De Furminator is één van de populairste hondenkammen op de markt. Ze is speciaal ontworpen voor honden met een dikke ondervacht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Golden Retrievers en Herders. Deze hondenkam verwijdert perfect de dode haren uit de ondervacht. Echter is ze niet geschikt voor honden met erg lange haren. Daar komt ze namelijk maar moeilijk doorheen. Het gebruik van de Furminator wordt vooral aanbevolen tijdens de zogenaamde ruiperiode.

Anti-klit kam of hark

Bij de anti-klit kam of hark kan de stand van de tanden sterk verschillen. Ze kunnen zowel erg dicht of erg ver van elkaar afstaan. Zoals de naam reeds laat vermoeden wordt ze specifiek gebruikt voor het ontklitten. Bij het aankopen van een dergelijke hondenkam moet vooral worden gekeken naar de uiteinden. Voor de uiteinden van de tanden geldt immers dat ze afgerond moeten zijn. Alleen zo zullen ze niet krassen op de huid van je hond.

Anti-vlooien kam

Met een anti-vlooien kam ga je de strijd aan met de vlooien. Deze kam wordt dus niet gebruikt voor het in model brengen van de vacht. Het doel is vooral het vinden van vlooien. De eitjes van deze vlooien zijn wit. Je kan ze onderscheiden van huidschilfers doordat ze rood worden wanneer ze nat zijn. De vlooienkam heeft vaak twee uitsparingen waar je, je vingers door kan stoppen. Dit maakt het kammen eenvoudiger.

Elektrische hondenkam

Een hondenkam bestaat tegenwoordig ook in een elektrische uitvoering. Met een elektrische kam hoef je niet meer zelf manueel te kammen. Bovendien kunnen verschillende onzuiverheden worden verwijderd. Een elektrische kam kamt dan ook niet alleen, ze ontwart en knipt de vacht ook. Dit op een zachte manier zonder pijnlijke sneden en krassen te veroorzaken. Deze kammen worden vooral gebruikt bij honden met lange(re) haren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hondenkam?

De ene hondenkam is de andere niet. Er zijn op de markt dan ook heel wat verschillende mogelijkheden terug te vinden. Wil je de beste kam voor langharige honden kopen? Dan dien je zeker rekening te houden met de onderstaande aandachtspunten.

Type vacht

Bij een hondenkam kopen moet je altijd rekening houden met de vacht van de hond. Het verzorgen van een Chow Chow is niet hetzelfde als het verzorgen van een Husky. Heeft je hond lang haar? Kijk dan specifiek naar hondenkammen voor langharige honden. Eventueel kan je hiervoor ook overleggen met je huisarts of hondentrimmer.

Formaat hondenkam

Hondenkammen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. In principe maken we een onderscheid tussen drie verschillende maten. Het gaat hierbij om S, M en L. De hondenkammen worden vaak als unisex aangeboden. Dit betekent dat ze zowel geschikt zijn voor mannetjes als voor vrouwtjes. Rekening houden met het formaat voorkomt de noodzaak om meerdere hondenkammen te moeten kopen.

Functie

Een hondenkam om vlooien mee te verwijderen is niet hetzelfde als een exemplaar om knopen te ontwarren. Voor elke hondenkam geldt dat ze over een specifieke functie beschikt. Bedenk dus altijd even bij jezelf waarvoor je een kam wenst aan te kopen. Je zal kunnen vaststellen dat hierdoor meteen een aantal exemplaren zullen afvallen.

Meest gestelde vragen

Voor het vinden van de beste hondenkam moet rekening worden gehouden met diverse factoren. Hou bijvoorbeeld zeker rekening met het type vacht. Ook de functie van de kam is belangrijk. Een vlooienkam werkt bijvoorbeeld anders dan een ooghoek kam. Zelfs het formaat waar de kam over beschikt kan een belangrijke rol spelen. Alleen zo kan je echt de beste hondenkam vinden.

De ergonomie van een hondenkam kan belangrijk zijn. Indien mogelijk wordt het aangeraden om te kiezen voor een kam met een handvat. Deze liggen goed in de hand. Bovendien maken ze het efficiënt verzorgen van je hond eenvoudiger. Hou ook rekening met het comfort van het materiaal tijdens gebruik voor jou. Het materiaal moet immers niet alleen comfortabel zijn voor je hond.

De elektrische hondenkam is aan een stevige opmars bezig. Ze maakt het onderhouden van de vacht van bepaalde honden een stuk efficiënter. Dit type hondenkam wordt doorgaans echter vooral gebruikt bij langharige honden. Vooral voor hondenvachten die regelmatig onderhoud vereisen kan dit een interessante kam zijn. Ze maakt het werk voor het baasje in ieder geval veel eenvoudiger.

De prijs die je moet betalen voor een hondenkam kan in de praktijk aardig verschillen. Ze wordt dan ook bepaald door diverse factoren. Denk hierbij voornamelijk aan de gebruikte materialen. Hoe duurzamer een hondenkam, hoe duurder ze doorgaans is. Echter staat hier wel een aanzienlijk langere levensduur tegenover. Voordelige kammen beginnen reeds rond de 5 euro. Voor de duurdere exemplaren ben je al snel 20 à 25 euro kwijt.

De zogenaamde slickerkam kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele gebogen metalen haakjes. Deze kam kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. In eerste instantie kan je er klitten mee verwijderen. Daarnaast kunnen er echter ook dode haren mee worden verwijderd. Tijdens het gebruik van deze kam moet je het haar de lucht in kammen. Dit type hondenkam leent zich dan ook het best voor honden met lange haren.

De Furminator is één van de bekendste hondenkammen op de markt. De kam is ontwikkeld door Angie Porter. Ze dient vooral om tijdens de rui periode de haaruitval van huisdieren te verlichten. De Furminator kan worden aangekocht in verschillende uitvoeringen. Niet alleen de modellen, maar ook de maten kunnen onderling verschillen. Vooral bij langharige honden kan het gebruik van deze hondenkam interessant zijn. Dat bij voorkeur ook voornamelijk tijdens de lente en de herfst. Dan verharen de honden namelijk het sterkst.