#
#
a
  >  Hond uitlaten   >  Beste hondenriem 2024 ✔️ hondentuigjes bestellen (Tips)
beste hondenriem

Beste hondenriem 2024 ✔️ hondentuigjes bestellen (Tips)

De verscheidenheid aan leibanden voor honden heeft de keuze voor veel baasjes aanzienlijk bemoeilijkt. Nochtans hoeft het vinden van de beste leiband voor je hond helemaal niet zo moeilijk te zijn. In de praktijk wordt dan ook vooral een standaard halsband met gesp of kliksysteem aangeraden. Dit gecombineerd met een riem met een lengte variërend van 1 tot 1,5 meter. De lengte van de hondenriem zal daarbij worden bepaald door de grote en het gewicht van je hond.

Soorten hondenriemen

Er bestaan verschillende soorten hondenriemen.  Voor welk soort riem je zal kiezen is onder meer afhankelijk van het doel dat je ermee voor ogen hebt. Wil je bijvoorbeeld een leiband om mee te gaan wandelen of hardlopen? Of ben je op zoek naar een riem waar je, je hond mee kan trainen? Dit maakt een wezenlijk verschil. Door rekening te houden met bepaalde kenmerken kan je ook het moeten aankopen van verschillende riemen voorkomen.

Dit kan je bijvoorbeeld verwezenlijken door het bestellen van een verstelbare riem. Deze exemplaren zijn dan ook in te stellen op verschillende maten. Dit maakt ze uitermate geschikt om mee te trainen. Wil jij graag ontdekken welke soorten hondenriemen er allemaal bestaan? Wij hebben ze hieronder voor jou alvast even op een rijtje gezet.

Standaard hondenriem

In eerste instantie zijn er standaard lijnen voor honden. Voor deze lijnen geldt dat ze veelal over een afgevlakte vorm beschikken. De lengte bedraagt bij deze lijn ongeveer één meter. Deze lijnen worden in het bijzonder gebruikt tijdens wandelingen. Ben je van plan om je hond te trainen? Ben je dan ook vooral daarvoor op zoek naar een geschikte riem? Dan zal je kunnen vaststellen dat een standaardlijn daar veelal niet geschikt voor is.

Intrekbare hondenriem

Intrekbare riemen beschikken over verschillende lengtes. De vaakst voorkomende lengtes zijn echter 3, 5 en 8 meter. Vaak beschikken deze riemen over een nylon band of koord. Deze wordt opgerold in een plastic en komt met een ergonomische handgreep. De hond kan bij deze riem eenvoudig zelf de lengte aanpassen. Dit door bijvoorbeeld extra te trekken. Op deze manier kan hij meteen rekenen op meer bewegingsvrijheid. Het baasje kan van zijn kant de lengte echter eenvoudig inperken indien gewenst.

Verstelbare riemen

Verstelbare riemen zijn niet hetzelfde als intrekbare riemen. Voor verstelbare exemplaren geldt dat ze veelal een lengte hebben van tussen de 2 en 3 meter. Deze riemen beschikken over verschillende gespen. Deze gespen maken het mogelijk om de riem te verkorten of te verlengen. Deze verschillende maten zijn vooral handig bij hondentrainingen. Dit zorgt ervoor dat deze riemen ongelofelijk populair zijn. Ze worden ook niet alleen maar geprefereerd door hondenbaasjes. Ook dierenartsen en trainers werken er graag mee.

Slipleads voor honden

Voor slipleads voor honden geldt dat ze bestaan uit zowel een riem als een halsband. Beiden worden met elkaar verbonden door middel van een soort knoop. Wanneer de hond trekt kan de kraag smaller worden gemaakt zodat ze het dier goed vasthoudt. In bepaalde extreme gevallen kan het dier hierdoor echter stikken. Het gebruik ervan wordt tegenwoordig dan ook afgeraden. Heel wat baasjes vinden slipleads voor honden sowieso veel te gevaarlijk.

Hondenriemen met speciale functies

Tot slot zijn er nog hondenriemen met speciale functies. Voor dit soort riemen geldt dat ze kunnen worden ingezet in verschillende situaties. Bovendien vallen ze te gebruiken als enkele en als dubbele hondenriem. In een handomdraai is het veelal ook mogelijk om de lengte aan te passen. Wil je graag ook gaan hardlopen met je hond? Dan is het interessant om te weten dat er ook handsfree riemen bestaan. Zo wordt het lopen voor zowel het baasje als de hond (nog) leuker gemaakt.

Halsband of tuigje?

Bij het bepalen van wat je hond nodig heeft wordt er ook vaak gesproken over de keuze tussen een halsband of een tuigje. Het merendeel van de tuigjes en harnassen die er bestaan zijn niet zo prettig als wordt beweerd. Dit geldt zelfs voor tuigjes die perfect passend zijn. In de praktijk zitten ze namelijk vaak (veel) te strak. In het verleden hebben er zich hierdoor heel wat ongelukken voorgedaan. Toen schoten angstige honden uit paniek uit hun tuigje. Omwille van deze reden wordt altijd het gebruik van een veiligheidslijntje aangeraden.

Bovenstaande betekent niet dat er aan een halsband geen nadelen verbonden zijn. In de nek van de hond zijn immers onder meer zenuwen en nekwervels terug te vinden. Telkens wanneer er onverwacht aan de lijn wordt getrokken krijgt de nek een klap. Dit kan in bepaalde gevallen tot ernstige letsels leiden. Zo kan er sprake zijn van beschadiging van het strottenhoofd of de luchtpijp. Zowel aan een halsband als aan een tuigje zijn dus zowel voor- als nadelen verbonden.

Meest gestelde vragen

De lengte van de hondenriem wordt altijd bepaald op basis van de hond in kwestie. Eigenlijk moet de lengte aan twee eisen voldoen. In eerste instantie moet ze voldoende lang zijn om de bewegingsvrijheid van het dier niet te beperken. Daarnaast moet ze echter voldoende kort zijn om de controle over het dier te kunnen behouden. Het gebruik van verstelbare riemen maakt het mogelijk om je aan elke situatie (en hond) aan te kunnen passen.

Het gebruik van slipleads voor honden wordt niet langer aangeraden omdat ze wreed zijn. Te intensief gebruik kan leiden tot verstikking van de hond. Bovendien staan slipleads erom bekend misbruik mogelijk te maken. Deze riemen mogen dan nog verkrijgbaar zijn, het gebruik er van wordt sterk afgeraden. Vroeger werden ze vooral gebruikt om honden negatief gedrag af te leren. Experten zijn het er echter over eens dat dit niet de beste manier is.

Aan alle verschillende soorten leibanden voor honden zijn bepaalde voordelen verbonden. De beste optie hangt af van jouw wensen. Over het algemeen wordt de verstelbare riem aangeschreven als de beste keuze. Dit zeker voor het trainen van honden. De lijn kan immers eenvoudig aan de gewenste gesp worden bevestigd. Zo kan er altijd een optimale lengte worden verkregen. De maximale lengte bedraagt meestal tussen de 2 en 2,6 meter.

Elektrische trainingsriemen voor honden zijn in Nederland verboden. Het gebruik ervan wordt immers als wreed en onnodig aanzien. Een elektrische trainingsband is een riem die wordt ingezet voor draadloze training. Dit omdat er geen riem bij is vereist. Is de hond op een zeker ogenblik ongehoorzaam? Dan heeft het baasje slechts op een knop te drukken. De hond krijgt dan een elektrische schok, een vervelende trilling of een scherpe pieptoon te verduren.

Het aanbod met hondenriemen op de markt is zeer groot. Het juiste model vinden is dan ook niet eenvoudig. Er moet dan ook rekening worden gehouden met verschillende kenmerken. Denk hierbij in eerste instantie aan het model van de leiband. Daarnaast speelt ook het materiaal een belangrijke rol. Besteed bovendien ook altijd de nodige aandacht aan de beveiligingselementen die aanwezig zijn. Tot slot moet er ook altijd goed worden gekeken naar de kenmerken van de hond.

De duurzaamheid van een hondenriem wordt grotendeels bepaald door het materiaal waaruit ze bestaat. Er zijn op de markt verschillende opties verkrijgbaar. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen nylon, leer en metaal. Over het algemeen worden exemplaren van nylon en leer aangeraden. Deze beschikken over een prima levensduur. Kies je voor een hondenriem met metaal? Hou er dan rekening mee dat deze na verloop van tijd kan gaan roesten.