#
#
a
  >  Hondenvoer   >  Beste natuurlijke hondensnacks ✔️ Gezonde hondensnacks 2024
hondensnack

Beste natuurlijke hondensnacks ✔️ Gezonde hondensnacks 2024

Voor elke hond geldt dat ze zo nu en dan een lekkere snack verdient. Hondensnacks kunnen dan ook een prima aanvulling vormen op de hoofdmaaltijd. Bovendien zijn ze een uitstekende beloning voor bijvoorbeeld goed gedrag. Met natuurlijke hondensnacks creëer je de beste meerwaarde voor je hond. Je ontdekt er alles over hier op deze pagina.

Wat voor hondensnacks geef jij jouw hond?

Hondensnacks moeten in de praktijk niet alleen lekker, maar vooral gezond zijn voor je hond. In ieder geval mogen ze de gezondheid van je hond niet schaden. Een gezonde snack bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Bovendien zijn deze snacks vrij van genetisch gemanipuleerde stoffen.

De keuze voor natuurlijke hondensnacks is bij veel mensen dan ook al snel gemaakt. Hou er ook rekening mee dat je hond specifieke snacks nodig kan hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hypoallergene snacks. Zo speelt een allergie of overgevoeligheid je hond niet langer parten.

Kies voor snacks die voor je hond bedoeld zijn

Heel wat honden krijgen lekkere snacks die zo van de eettafel afkomstig zijn. Toegegeven, het is soms lastig om die smekende puppyogen te weerstaan. Een blokje kaas of een stukje salami, kwaad zal het toch wel niet kunnen? Honden genieten net zo van het eten als wij als mensen doen. Jammer genoeg kunnen zij vaak minder goed tegen onze “mensenvoeding”.

Een stukje worst of een blokje kaas bevat veel te veel vet of zout. Dat is niet alleen ongezond, maar soms zelfs gevaarlijk voor je hond. Een grote hoeveelheid zout kan je hond bijvoorbeeld vergiftigen. Bovendien moet er ook worden opgelet met light-producten. Deze bevatten namelijk vaak de zoetstof xylitol. Deze stof staat erom bekend giftig te zijn voor je hond.

Groente- en fruitsoorten die honden wel mogen eten?

Groenten en fruit, het blijft een gewaagde combinatie voor honden. Ze gaan in de praktijk dan ook vaak net wat meer kwispelen voor een lekker stukje vlees. Voor veel baasjes geldt echter dat ze vooral kijken naar gezonde traktaties. Dan zijn groenten en fruit natuurlijk de meest voor de hand liggende keuze. Enkele groente- en fruitsoorten die je hond perfect mag eten zijn:

 • Appelen;
 • Bananen;
 • Bosbessen;
 • Meloenen;
 • Wortelen;
 • Komkommers;

Bovenstaande snacks zijn lekker en gezond. Zo wordt jouw viervoeter nog een echte carnivoor! Je zal merken dat hij de snacks ook alleen maar lekker zal gaan vinden.

Groente- en fruitsoorten die giftig of gevaarlijk zijn voor je hond?

Niet alle groente- en fruitsoorten zijn even onschuldig voor je hond. Er zijn dan ook verschillende exemplaren die je beter niet kan geven. Deze zijn giftig en dus ronduit gevaarlijk voor je hond. Benieuwd welke soorten dit precies zijn? Je ontdekt ze middels onderstaand overzicht.

 • Avocado;
 • Druiven (dit geldt ook voor krenten en rozijnen);
 • Een rauwe aardappel;
 • Rauwe tomaten;
 • Paddenstoelen;
 • Ajuinen;

Bovenstaande lijst is zeker niet volledig. Twijfel je of een bepaalde groente- of fruitsoort schadelijk kan zijn voor je hond? Zoek het dan eerst even op voordat je je hond ermee gaat voeden.

Natuurlijke hondensnacks

Voor alle honden geldt dat ze over een natuurlijke kauwbehoefte beschikken. Alleen al omwille van die reden is regelmatig iets te knagen of kauwen geven belangrijk. Sommige baasjes vrezen echter dat hun hond daardoor te dik zal worden. Dat probleem kan je eenvoudig voorkomen. Het gebruik van natuurlijke snacks kan daarbij helpen. Enkele voorbeelden van dergelijke natuurlijke snacks zijn:

 • Natuurlijk en gedroogd vlees van buffel;
 • Natuurlijk en gedroogd vlees van rund;
 • Natuurlijk en gedroogd vlees van kip;

De meeste honden vinden bovenstaande snacks echt heerlijk. Met deze natuurlijke hondensnacks kan je dan ook rekenen op verschillende voordelen. Niet alleen vinden honden ze lekker, je komt ook tegemoet aan hun kauwbehoefte. Bovendien verklein je zo ook het risico op zwaarlijvigheid.

Hypoallergene hondensnacks

Honden kunnen net als mensen overgevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten. Veel baasjes trekken meteen de conclusie dat hun hond dan niet meer kan snacken. Dat is echter helemaal niet juist. Je moet vooral weten wat je wel en niet kan kopen voor je hond. Voor elke hond met een bepaalde allergie of overgevoeligheid bestaan er geschikte snacks. Heeft je hond bijvoorbeeld een allergie voor eiwitbronnen? Dan kan je simpelweg de ingrediëntenlijst van de snacks controleren.

Je hond zou bijvoorbeeld ook allergisch kunnen zijn voor kip of rund. In dat geval kan je kiezen voor hypoallergene snacks zoals Jerky Treat met uitsluitend lam. In ieder geval hoeft het aankopen van een hypoallergene hondensnack dus duidelijk geen enkel probleem te zijn.

Voordelen van verantwoorde hondensnacks?

Er zijn op de markt heel wat verschillende soorten hondensnacks terug te vinden. Het beste kies je echter voor verantwoorde hondensnacks. Deze staan erom bekend heel wat interessante voordelen met zich mee te brengen. De belangrijkste voordelen staan hieronder opgesomd.

 • Verantwoorde hondensnacks zijn goed voor het gebit;
 • Kauwen op deze snacks zorgt voor de vrijgave van endorfine in de hersenen;
 • Een snack om op te kluiven ondersteunt het verteringsproces;
 • Snacks kunnen de band tussen het baasje en de hond versterken;

Het geven van verantwoorde hondensnacks creëert dus altijd een belangrijke meerwaarde.

De invloed van snacks op het gewicht van je hond

Voor hondenvoeding geldt dat het uiteraard de grootste bron van calorieën is voor je hond. Ook voor hondensnacks geldt uiteraard dat ze calorieën bevatten. Daar zal je dan ook graag rekening mee willen houden. Aankomen doet een hond op het ogenblik dat de energiebalans verstoord is geraakt. Er komen dus met andere woorden meer calorieën binnen dan je hond verbrandt.

Heb je een extra lange wandeling gemaakt? Of is er een extra speelkwartiertje ingelast? Dan mag je hond best een lekkere, extra snack krijgen. Is er eerder sprake van een dag met minder of weinig beweging? Dan kan je de snacks het best vervangen door wat extra aaitjes over de bol.

Meest gestelde vragen

Verschillende factoren kunnen de gezondheid van hondensnacks beïnvloeden. In eerste instantie zijn snacks met kleur- en geurstoffen te vermijden. Dit geldt uiteraard ook voor snacks met smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Bovendien is het wenselijk om te kijken naar het suikergehalte. Snacks zonder suiker genieten de voorkeur. Wil je echt verzekerd zijn van de best mogelijke hondensnacks? kies dan bij voorkeur altijd voor natuurlijke hondensnacks.

Bepalen hoeveel snacks je hond mag krijgen doe je het best met de 10 procent regel. Hierbij bereken je 10 procent aan de hand van de hoeveelheid aan hoofdvoeding die je hond krijgt. Het hoeft uiteraard niet tot op de gram precies te zijn. Toch kan je op deze manier reeds een goede indicatie krijgen. Ongeveer 10 procent van de voeding kan je dus als snack geven aan je trouwe viervoeter.

In principe zou je, je hond altijd een snack kunnen geven. Toch zijn er bepaalde momenten waarop je het beter niet doet. Het geven van een hondensnack wordt bijvoorbeeld aangeraden wanneer je viervoeter rustig is. Dit is het ideale moment om hem of haar te belonen. Bovendien wordt het ook niet aangeraden om hondensnacks te geven direct voor of na een maaltijd.

Als mensen poetsen we elke dag onze tanden. Honden kunnen dat niet. Althans niet op precies dezelfde manier zoals wij dat doen. Voor verantwoorde hondensnacks geldt echter dat ze ongeveer hetzelfde doen. In eerste instantie zorgen ze voor het reinigen van de tanden. Daarnaast masseren ze tegelijkertijd ook het tandvlees. Zo ontstaat er een interessante meerwaarde voor het gebit van je hond. Hondensnacks kunnen dus zeker goed zijn voor het gebit van je viervoeter.

Hondensnacks kunnen de band tussen de hond en het baasje aanzienlijk bevorderen. Het geven van een beloning is immers zeer belangrijk. Belonen kan op verschillende manieren. Je kan dit doen door met je hond te spelen, maar je kan ook een lekkere snack geven. Door je hond wat lekkers te geven kan je alvast je blijk van waardering duidelijk maken. Dit zorgt zeker voor een fijn geluksmomentje!

Honden kunnen net als mensen overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen. In dat geval is de keuze voor hypoallergene hondensnacks vereist. Zo voorkom je dat je hond een allergische reactie vertoont. Het kan even uitzoeken zijn voor welke stoffen je hond precies gevoelig is. Eenmaal je dit hebt achterhaald is het vinden van de beste hondensnacks kinderspel. Wees er zeker van om altijd even de ingrediëntenlijst door te nemen van de snacks.