#
#
a
  >  Hond uitlaten   >  Wandelen met je hond de beste tips en tricks
Hond uitlaten

Wandelen met je hond de beste tips en tricks

Honden zijn net als mensen allemaal anders. Elke hond heeft dan ook een andere behandeling nodig. Zeker als het gaat om het wandelen met je hond. De ene hond vindt een kleine plaspauze als wandeling genoeg, terwijl de ander pas tevreden is na een hele lange wandeling. Wandelen met je hond is verder geen hogere wiskunde, maar de eerste keren brengt het wel een aantal vraagstukken naar boven.

Moet ik mijn hond meerdere malen uitlaten op een dag?

Gelieve van wel, maar dit verschilt per hond en ras. Een hond wil het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag en avond en voor het naar bed gaan uitgelaten worden. Een grote hond heeft behoefte aan een grote wandeling, gelieve meer dan vijf minuten. Over het algemeen vinden honden het fijn om een half uur buiten te zijn. Natuurlijk ligt dit ook aan de gezondheid en de behoeftes van jouw hond.

Welke leiband past bij mijn hond?

Het is belangrijk dat een leiband de goede maat heeft. Met een te grote band kan je hond gemakkelijk ontsnappen, te klein is pijnlijk voor de hond. Voor de juiste maat moet je twee vingers tussen de leiband en de hals van de hond kunnen houden. Leibanden in de vorm van slipkettingen, elektrische halsbanden en prikkettingen zijn geen goede keuze. Deze halsbanden zijn namelijk niet fijn voor je huisdier.

Leiband wel of niet omdoen tijdens het uitlaten

Ja zeker wel omdoen tijdens het uitlaten. Er zijn plekken waar honden niet aangelijnd kunnen rondrennen en dat is dan ook zeker aan te raden, maar tijdens een gewone wandeling wordt het niet aangeraden om je hond los te laten lopen. Een hond heeft een bepaalde hiërarchie nodig om zijn gedrag te reguleren. Als de hond niet aangelijnd is voelt hij zich vrij om te gaan en staan waar of hij wil. Dit is heel gevaarlijk als je let op factoren zoals het verkeer, kleine kinderen en of mensen die heel bang zijn voor honden.

Hond wel of niet laten snuffelen?

Het is heel belangrijk om je hond wel te laten snuffelen. Honden zien de wereld namelijk door hun neus. Snuffelen kost veel energie. Ze analyseren dan namelijk de omgeving en verzamelen zo informatie. Dit verlaagt het stressniveau van de hond en geeft ze een gevoel van controle. Ook begrijpen ze de omgeving beter, ontspannen ze en krijgen ze bovendien een mentale uitdaging.

Waarom laat je een hond uit?

Je laat een hond natuurlijk ten eerste uit om zijn behoeftes buiten te laten doen. Dit wordt een vast ritueel en dat is fijn voor de hond. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je hond kennis maakt met de omgeving om zich heen en nieuwe plekken ontdekt. Ook contact met anderen honden is goed voor zijn of haar sociale ontwikkeling. Een hond heeft voldoende beweging nodig en daarvoor laat je jouw hond natuurlijk ook uit.

Help! Mijn hond trekt aan de lijn

Het is vervelend als jouw hond aan de lijn trekt, maar ga vooral niet zelf ook trekken. Hoe meer spanning je namelijk op de lijn zet hoe meer spanning je voor de hond creëert. Het is beter om een omgekeerde reactie te laten zien. Als je hond aan de lijn trekt dan stop je en laat je de lijn slaphangen. Daarna loop je rustig door en herhaalt dit zo vaak als nodig is. Zo breng je rust in de wandeling. Heeft je hond laten zien dat hij wel degelijk gehoorzaamd dan is het natuurlijk na de wandeling tijd voor een kleine beloning in de vorm van een hondensnoepje.

Andere honden begroeten

Tijdens een wandeling met je hond kom je gegarandeerd andere honden tegen. Als beide honden zijn aangelijnd is het geen probleem om de honden aan elkaar te laten snuffelen. Geef de hondjes hiervoor de ruimte. Als je merkt dat de andere hond niet op jouw hond zit te wachten, neem dan afstand en loop door. Dit kun je merken aan een hond als hij fixeert met zijn ogen, zijn staart gespannen rechtop staat, haar overeind staat, aan zijn lippen likt of zijn lip optrekt. Heel belangrijk dus om op de signalen van een hond te letten.

10 tips bij het uitlaten van je hond

  1. Alleen in een veilige omgeving je dier vrij laten rondlopen
  2.  Geef je hond de aandacht tijdens de wandeling niet je telefoon
  3. Neem naast poepzakjes en snoepjes, ook water mee voor je hond als je een lange wandeling maakt.
  4.  Neem een handdoek mee als je hond nat wordt of in water gaat spelen.
  5. Beloon je hond na een goede en brave wandeling
  6. Ga voor voldoende beweging, dus laat je hond 3 á 4 keer per dag uit.
  7. Zorg voor afwisseling. Elke dag hetzelfde rondje gaat vervelen voor je hond
  8. Zorg in het donker voor verlichting zodat je hond opvalt
  9. Laat de hond altijd weten dat jij de baas bent, ook tijdens het wandelen
  10. Laat je hond snuffelen waar of hij dat wil dit laat je hond ontspannen.

Veel gestelde vragen over het uitlaten van een hond

Ja, dit is wel de bedoeling. Het is zelfs strafbaar om poep van jouw hond te laten liggen. Daarbij is het ook netjes om het wel op te ruimen. Kinderen kunnen erin stappen of in de mond stoppen en dat wil je natuurlijk niet.

Dit is per hond verschillend. Sommige kleine honden rillen van de kou als zij zonder jas op een koude winterse dag buiten lopen. Het is dan aan te raden om een jasje speciaal voor honden aan te schaffen, geen mode item.

Vraag jezelf af zou ik het fijn vinden om met bloten voeten in de sneeuw te lopen? Nee waarschijnlijk niet. Jouw hond dus ook niet. Smeer de onderkant van de pootjes van jouw hond voor de wandeling in met vaseline en je hond gaat voortaan vast en zeker mee voor een wandeling door de sneeuw.

Nee, eigenlijk niet, maar dit ligt natuurlijk wel aan de situatie van de hond. Grote honden hebben behoefte om 3 á 4 keer per dag uitgelaten te worden met een paar grote wandelingen. Kleinere hondjes hebben behoefte om 2 á 3 keer uitgelaten te worden met 1 grotere wandeling. Is je hond angstig, dan is het voor de hond niet fijn om meerder keren per dag een wandeling te maken. Laat de hond dan eerst wennen aan 1 grote wandeling per dag.

Dit is een moeilijke vraag waar geen beduidend antwoord op te geven is. Je hond kan angstig zijn en dan is het aan te raden om daar eerst de oorzaak van te zoeken, maar je hond kan ook dominant zijn. Bij dominantie wordt er bij mannetjes vaak gekozen voor een castratie of schijn castratie, maar je kunt het eerst ook proberen met een blafband. Dit is een band die een geurtje sprayt wanneer je hond heel hard blaft. Dit vindt de hond niet fijn en zo leert hij of zij dat het niet gewenst is om tegen iedereen te blaffen onderweg.

Het is niet verstandig om je hond te laten snuffelen aan de ontlasting van andere dieren. Dit is zelfs gevaarlijk. Je hond kan hiervan een parasiet oplopen. Verder is snuffelen juist bevorderlijk voor de mentale gezondheid van je hond. Je hond ontspant van het snuffelen en brengt zijn omgeving in kaart. Zo creëert hij of zij herkenningspunten voor een volgende wandeling.